Nagykanizsai Gólyalábasok
  • Kezdőlap
  • Letöltések
  • Nagykar
  • Kezdőlap
  •  » Képtár

Zalai Hírlap 2010 09 02 204sz 18old - Málé, gánica, dödölle.jpg

Zalai Hírlap 2010. szeptember
Zalai Hírlap 2010. szeptember 2. 204. szám 18. oldal - Málé, gánica, dödölle

A cikk szövege:

Málé, gánica, dödölle
LEPOROLVA Ötven évig pihent a szakdolgozat az íróasztal mélyén
Nagykanizsa (pá) - Valódi kuriózumként kell említeni azt a kis könyvecskét, melyet az idei fesztiválra ad ki a Czupi Kiadó. A mű alapját Miklós Zoltánné egykori szakdolgozata adja, mely az 1960-as évek népi táplálkozásával foglalkozik.
Miklós Zoltánné diplomadolgozata ötven éve pihent az íróasztal mélyén. A nyugdíjas pedagógus nemrég aztán úgy döntött, hogy közkinccsé teszi az 1958-1960 között általa gyűjtött információkat, recepteket, mindazt a tudást, amit a kanizsai és környékbeli parasztasszonyoktól hallott.
- A pécsi tanárképző főiskola magyar-történelem szakos hallgatójaként dr. Temesi Mihály tanszékvezetőtől kaptam a feladatot, hogy dolgozzam fel a nagykanizsai járás népi táplálkozását - emlékezett vissza Ildi néni. - Két éven keresztül jártam hétvégenként a falvakat, Kiskanizsát, Garaboncot, Kisradát, Gelsét, Galambokot, Komár-várost, Homokkomáromot és Zalakarost. Ültem, hallgattam és jegyzeteltem, hogy miként készítik a különböző étkeket az asszonyok. Ezek valójában nem receptek voltak, a leírásokban ugyanis nem szerepelnek dekák, kilók, percek csak az az évszázados tudás, hogy a kevésből, miként lehet valami laktatót, ízletesét készíteni. S, lám, ma ínyencségnek, különlegességnek, szinte divatosnak tűnnek azok a lepények, prószák, dödöllék, gánicák, kásák, melyeket annak
idején a szegénység, a leleményesség, a kényszer szült.
Fellapozva a könyvet, valóban érdekes, értékes néprajzi gyűjtésnek lehetünk tanúi. Megtudhatjuk például, miként nézett ki a '60-as években egy parasztkonyha, milyen eszközöket használtak a sütéshez, főzéshez, s, hogy milyen levesek, főzelékek és egyéb fogások, például dödöllék kerültek az asztalra. A Miklós Zoltánné által készített diplomamunkának, a táplálkozási szokások mellett, a Zalában előforduló tájnyelvi szavak összegyűjtése is fontos részét képezi. Megtudhat-
juk például mit jelent a kuszkó, a macóka, a vajling, a buborka, a borsu vagy a bugyigás korsó.
Ildi néni egykori jegyzetei a mai napig megvannak, mint ahogy a szakdolgozat is, mely a mostani könyv gerincét képezte. Ahhoz, hogy megjelenhessen önkormányzati támogatás és egyéb céges szponzorációra is szükség volt.
- A könyvnek helytörténeti értéke van, hiszen Nagykanizsa múltjának egy szeletét mutatja be - vélekedett Czupi Gyula, a városi könyvtár igazgatója, a könyv kiadója. - A kiadványban egyébként nem csak a dödölléről lehet olvasni, egyéb népi ételek, így például a miklósfai savanyított répa, a zuzorkaleves vagy éppen a köleskása elkészítésének módja. A kiadványban, mely megvásárolható lesz az idei rendezvényen természetesen a Bor- és Dödöllefesztivál hétéves történetéről is szó esik, fényképekkel illusztrálva.
Miklós Zolánné kezében a régi diplomadolgozattal és Czupi Gyula könyvtárigazgató a dödölle fesztiválra megjelenő kiadvánnyal
Kétmondatos recept a dödölléhez
Ötven évvel ezelőtt ugyanúgy készítették a dödöllét, mint manapság, jóllehet akkoriban nem porciózták ki a hozzávalókat, az asszonyok mértékegységek nélkül is tudták, miből és mennyi kell az étel elkészítéséhez. íme egy korabeli recept: „ A krumplit meghámozzák és annyi vízbe fölteszik, hogy a krumplit elnyelje. Mikor forr, egy kevés kis lisztet tesznek bele, vöröshagymás zsírral leöntik, összedagasztják, zsírral kiszaggatják és kész."
A most megjelenő könyv gerincét az 50 évvel ezelőtti diplomadolgozat adja
Zalai Hírlap 2010. június 12
Nagykanizsai Maraton 2010. jú
Zalai Hírlap 2010. június 22
Zalai Hírlap 2010. július 8.
Zalai Hírlap 2010. szeptember
Zalai Hírlap 2010. szeptember
Zalai Hírlap 2010. szeptember
Zalai Hírlap 2010. szeptember
Nagykanizsai Maraton 2010. sze
< Előző oldal Következő oldal >
Vissza a képtárhoz


  • Tartalomjegyzék

      • Kezdőlap
      • Lezajlott programok 2010-től
      • A gólyaláb célba visz
      • Reneszánsz vásári forgatag Nagykanizsa 2011.10.22
      • Rólunk

      Honlap

      • Ön nincs bejelentkezve.
© nagykar.hu
Program: WebLab
Design: Wordpress Templates